Det var bare ét af de mange spørgsmål, som Jakob Hansbøl fra Elstyrken A/S fik under sit besøg i 7. klasse på Ny Hollænderskolen på Frederiksberg i december.
Og eleverne fik håndgribelige eksempler på energioptimering – Jakob tog nemlig udgangspunkt i installationer på skolen og fortalte om hvordan man sparer energi både hjemme og i skolen. Jakob fortæller, ”Vi snakkede om ”standby-strøm” og hvordan man sparer ved at slukke for stikkontakten – standbyforbruget er jo penge ud af vinduet og det er heller ikke særlig bæredygtigt.”
Og spørgsmålene fra 7. klasse var mange ”Skal vi skifte vores køleskab?”, ”Hvilken bil kører du i?”, ”Hvad er en LED-pære?”og ”Kan man blive noget ved musikken som elektriker?”
Så svarede Jakob og fortalte om elektrikerfaget og den spændende udvikling, der er i gang i branchen nu. ”Som elektriker kan man være med til at gøre verden mere bæredygtig i gennem intelligente installationer og påvirkning af forbrugeradfærd” han fortsatte, ”JA, man kan godt blive noget ved musikken som elektriker – dels har man en god mulighed for at blive leder og ved at videreuddanne sig åbner der sig mange flere spændende muligheder”
Netop bæredygtighed og socialt ansvar er emner, som ligger Elstyrken på hjerte. Elstyrken selv har en klar ambition om at arbejde proaktivt med bæredygtighed og ikke mindst verdensmål nr 4: Kvalitetsuddannelse. Derfor er det naturligt at deltage i DA Åben Virksomhed, hvor Elstyrken står til rådighed for holde oplæg på skoler.
Jakob udtaler: ”Det er oplagt at uddanne unge mennesker i vores fag allerede i folkeskolen og dermed skabe nysgerrighed omkring faget og de mange muligheder, der er som elektriker. Vi vil især gerne vække nysgerrigheden hos de unge piger, så vi får flere kloge kvinder ind i branchen. Faget mangler virkelig hænder – både nu og i fremtiden..”
Undervisning er en ny aktivitet for Elstyrken, men det ligger fint i tråd med den bæredytighedsstrategi Elstyrken udarbejder nu. Undervisningsforløbet er gratis og skræddersyet til relevante fag og klassetrin i folkeskolen. Formålet er at vise hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse – og ikke mindst hvordan det er at arbejde som f.eks. elektriker.
Jakob slår fast ”Det er vigtigt at prioritere at komme ud og fortælle, hvad en elektriker laver og hvordan det bidrager til den grønne omstilling. At man som elektriker er sikker på, at der er brug for én. Og så er det sjovt for mig at fortælle om faget.”